Gebruik Editor

Om eenvoudig pagina’s te kunnen aanmaken of wijzigen is er een editor aan de website zelf toegevoegd. Je hoeft dus niets te doen op je lokale PC, alles kan via de browser. Als je bent ingelogd heb je onder elke pagina op de site zelf een hyperlink “Bewerken” die de betrokken pagina opent in deze editor zodat je snel kunt werken zonder te hoeven zoeken naar de pagina binnen het dashboard. Om een nieuwe pagina aan te maken ga je eerst naar het dashboard en kiest daar in de linker balk Pagina’s / nieuwe pagina.

De editor is een zogenaamde wysiwyg editor waarbij je vrijwel geen htlm-kennis nodig hebt. Boven aan de pagina moet je altijd een titel aan de pagina geven. In bovenstaande afbeelding is dit het blauwe vak. Rechts boven de editor zijn twee tabjes te zien: visueel en tekst (paars gemarkeerd in bovenstaande afbeelding). Normaal is de eerste geselecteerd zodat je niet wordt belast met specifieke html opmaak code. Als je specifiek kennis hebt en iets speciaal wilt regelen, dan kun je naar het tabje tekst gaan en daar rechtstreeks in de html code ingrijpen. Hoe de pagina er op de site echt uit gaat zien is niet direct te zien. Daarvoor kun je rechts van de editor de knop “voorbeeld” of “wijzigingen bekijken” gebruiken. Die opent de inhoud van jouw editor op een eigen tab van de browser in de opmaak van het thema van de site.

Boven de editor is een menuregel (groen gemarkeerd in bovenstaande afbeelding) met alle mogelijke opmaak keuzes, en er zijn een aantal knoppen (oranje gemarkeerd) voor keuzes die in de praktijk vaker worden gebruikt. Het is mogelijk om op een pagina links te maken naar externe pagina’s, naar eigen pagina’s of bijvoorbeeld media (zoals pdf documenten) die je upload naar de site. Je kunt ook rechtstreeks afbeeldingen op de pagina zelf slepen vanaf je eigen pc. Zolang je niet speelt met de bestaande pagina’s van de site, maar een nieuwe pagina aanmaakt, kun je vrij oefenen en testen. De pagina wordt niet automatisch zichtbaar op de site. Als je een bestaande pagina bewerkt moet je natuurlijk wel voorzichtig worden. Elke pagina die je nieuw aanmaakt en zichtbaar wilt hebben moet op een andere plek in het dashboard aan de bestaande site worden gehangen.

Onder het menu en de knoppen is het werkvak waarin je tekst, afbeeldingen, tabellen etc invult en opmaakt (roze gemarkeerd).

Het is tijdens het bewerken van een pagina ook mogelijk een aantal overkoepelende zaken in te stellen. Deze instellingen staan rechts van de editor in een zijbalk:

  • De bovenste optie is het laden van een template. Ik heb hier vooral de template voor de informatie van sportscholen beschikbaar zodat elke sportschool qua layout dezelfde inhoud heeft.  Selecteer eerst de template in de selectie box, vink de onderdelen aan die geladen moeten worden (vooral “content”) en klik op “Load Template”.
  • Het tweede vak rechts heet “publiceren” en geeft informatie over de status van de pagina. Je kunt hier de pagina weggooien (prullenbak) of bijwerken. Normaal gesproken is de zichtbaarheid openbaar, al betekent dat nog niet dat het publiek de pagina ook kan zien of vinden. De knop “voorbeeld” of “wijzigingen bekijken” is hierboven al uitgelegd. Vooral handig is de knop “bladeren” achter revisies. Als blijkt dat wijzigingen toch niet zo goed waren als gedacht, kun je hier makkelijk terug naar een eerdere versie van de pagina.
  • In het vak Pagina-attributen zorg je vooral voor de groepering van pagina’s. Je kunt zien dat diverse pagina’s zijn gegroepeerd onder een andere pagina. In de praktijk doen we dat nu voor de sportschool detail pagina’s en de pagina’s van deze handleiding.
  • Als laatste is het mogelijk om een afbeelding boven de pagina te zetten zoals bijvoorbeeld bij diverse sportscholen gebeurt. Als je klikt op de link, dan krijg je de gelegenheid om een afbeelding te uploaden en aan de pagina te hangen. De plaats van de afbeelding kun je niet beïnvloeden (midden boven de pagina). In verband met de snelheid van de site en het beperken van datagebruik bij mobiele abonnementen is het verstandig om deze afbeeldingen nooit groter te laten zijn dan 50kb (zie details van de afbeelding voor je die upload). Het is mogelijk om na uploaden van de afbeelding deze alsnog te bewerken binnen deze site (Media – Bibliotheek). Het is af te raden om een afbeelding te nemen die breder is dan 600 pixels.

 

terug naar handleiding